Education In Pakistan

Papers, Notes, Books & Help For Students

UPDATED EDUCATIONAL NEWS INTERVIEW HELP FOR ALL JOBS ONLINE BOOKS SCHOLARSHIPS AVAILABLE INTERNSHIP JOBS

Tag: PPSC Lecturer English Recruitment Mcqs notes Test

PPSC Lecturer English Recruitment Mcqs notes Test

PPSC Lecturer English Recruitment Mcqs notes Test

The epic poem Beowulf consists
ANS: 3182 alliterative lines
3. Which epic poem from old English Literature has been declared the national epic poem of England?
ANS: Beowulf Epic Poem
4. The epic poem Beowulf is written in
ANS: Scandinavian Script
5. Who wrote the epic poem Beowulf?
ANS: Anonymous
6. The Old English “Martyrology” is a Merican collection of
ANS: Hagiographies
7. Eynsham was a prolific 10th-century writer of
ANS: Hagiographies and Homilies
8. The earliest English poet whose name is known is;
ANS: Caedmon
9. King Alfred’s reign ended in
ANS: 9th century
10. In the battle of Maldon in 991, The Anglo-Saxons failed to prevent
ANS: Vikings’ Invasion

11. “The Wanderer” is an old English poem that consists
ANS: 115 Lines of alliterative verse
12. A poem that mourns a loss, or has the more general meaning of a simply sorrowful piece of writing is called;
ANS: Elegy
13. The English Literature is generally seen as beginning with the;
ANS: Epic Poem Beowulf
14. NormANS conquered the England in
ANS: 1066
15. Which language became the standard language of courts, parliament and polite society during the reign of NormANS?
ANS: Law French
16. Who trANSlated the Bible in the Middle English Period?
ANS: Wycliffe
17. Which pre-Reformation movement rejected many of the distinctive teachings of the Roman Catholic Church?
ANS: The Lollard Movement
18. The term “Lollard” refers to whom?
ANS: The followers of John Wycliffe
19. A prominent theologian who was dismissed from the University of Oxfard in 1381 for criticism of the Church was;
ANS: John Wycliffe
20. Middle English Period lasts up till the;
ANS: 1470
21. Patience and Purity are alliterative poems written by;
ANS: Sir Gawain
22. What is the term “Chancery Standard” meant in English Literature?
ANS: A form of London-based English
23. Where is the Geoffrey Chaucer buried in?
ANS: Poet’s Corner of Westminster Abbey
24. Geoffrey Chaucer is best known for his;
ANS: Canterbury Tales
25. The first recorded association of Valentine’s Day is in Chaucer’s;
ANS: Parliament of Fouls
26. Who was the personal friend of Geoffrey Chaucer?
ANS: John Gower
27. Which book is believed to be the first published book written by a woman in the English language?
ANS: Revelation of Divine Love
28. William Caxton invented the printing press in
ANS: 1476
29. Pilgrim’s progress is a famous allegory of medieval period written by;
ANS: John Bunyan
30. Renaissance is usually regarded as beginning in 14th-century in;
ANS: Italy
1. 31. The term Renaissance in English Literature meANS
ANS: Re-birth
32. The English Renaissance was actually the;
ANS: Cultural and Artistic Movement
33. John Florio was an excellent;
ANS: Linguist and Lexicographer
34. Sonnet was introduced into English Literature from
ANS: Italian Literature
35. The Faerie Queene, an epic poem was written by
ANS: Edmund Spencer
36. The defense of the poetry is the work of
ANS: Sir Philip Sidney
37. What is significant about “Gorboduc” the first verse drama in English Literature?
ANS: Blank Verse was used in it for the first time ever
38. Reign of the Elizabeth-I started in
ANS: 1558
39. Reign of the James-I started in
ANS: 1603
40. Thomas Wyatt is one of the earliest English poet of
ANS: Renaissance Age

41. Who is known as the poets’ poet in English Literature?
ANS: Edmund Spencer
42. Sonnet is a
ANS: 14-lines poem
43. What is called the first eight lines of Sonnet?
ANS: Octave
44. What is called the last six lines of Sonnet?
ANS: Sestet
45. What is the rhyming scheme of Octave in sonnet?
ANS: a-b-b-a-a-b-b-a
46. What is the rhyming scheme of sestet in sonnet?
ANS: : c-d-e-c-d-e or c-d-c-c-d-c.
47.William Shakespeare, Ben Jonson, and Christopher Marlowe were
ANS:Elizabethan age playwrights.
48. Dr. Faustus is the very famous play, written by
ANS: Christopher Marlowe
49. The Alchemist, comedy was written by
ANS: Ben Johnson
50. The ‘Table Alphabeticall’ is believed to be first ever dictionary in English language was written in 1604 by;
ANS; Robert Cawdrey

Education In Pakistan © 2016