Education In Pakistan

Papers, Notes, Books & Help For Students

UPDATED EDUCATIONAL NEWS INTERVIEW HELP FOR ALL JOBS ONLINE BOOKS SCHOLARSHIPS AVAILABLE INTERNSHIP JOBS

Tag: Eligibility Criteria

22 New Election Officers BPS 17 Jobs Announced Govt. of Pakistan Election Commission 2017, How to Apply , Eligibility Criteria , Application Form Get All Details about ELECTION OFFICERS Jobs Feb 2017

ELECTION OFFICERS JOBS 2017

22 New Election Officers BPS 17 Jobs Announced Govt. of Pakistan Election Commission 2017, How to Apply , Eligibility Criteria , Application Form Get All Details about ELECTION OFFICERS Jobs Feb 2017

 

Master and Ph.D Scholarships The United States US Educational Foundation in Pakistan Fulbright Degree Program / Fellowship 2017-18 , Eligibility Criteria , Ineligibility, How to apply for Program

Fulbright2018Master and Ph.D Scholarships The United States US Educational Foundation in Pakistan Fulbright Degree Program / Fellowship 2017-18 , Eligibility Criteria , Ineligibility, How to apply for Program

 

 

Current Status:- OPEN
Deadline:- May 17, 2017
Download Application:- Fulbright Application
Next Competition:-

The Fulbright Masters and PhD Program funds graduate study in the United States for a Master’s or Ph.D. degree . Funded by the United States Agency for International Development (USAID), these grants cover tuition, required textbooks, airfare, a living stipend, and health insurance. USEFP also assists with the visa process.

For the Masters degree program, eligible candidates will have either a four-year Bachelor’s degree or a Bachelor’s and Master’s combination totaling 16 years of formal education from an accredited university. Recent graduates are strongly encouraged to apply, except for MBA applicants, who require 3 years of work experience.

For the PhD degree program, eligible applicants will have a Master’s, M.Phil or comparable degree (a minimum of 18 years of formal education) from an accredited university. It is highly desirable that candidates have work experience in teaching, research, or the public sector in Pakistan.

For both the Masters and PhD programs, all academic disciplines are eligible, except clinical medicine. The Graduate Record Examination (GRE) is required for all applicants. Under the new scoring system, minimum scores of 138 in the verbal and 136 in the quantitative sections are required. Applicants must also possess a high level of fluency in spoken and written English. Short-listed applicants will be required to bring proof of TOEFL registration with them to the interview.

All successful candidates are required to sign a contract with USEFP and, for successful Ph.D. candidates, a bond with the HEC that binds them to return to Pakistan immediately after their program in the U.S. and serve the country for the number of years equivalent to the length of their scholarship program. This contract is redeemable on a year-for-year basis minimum of two years; as long as a person fulfills the service requirement, he or she will pay nothing.

Cycle

Applications are accepted each year in February and the deadline to submit application is around May. The application review and interview process continues until September and the results are announced in mid-October. After selection, the university submission and placement process continues until February and visa interviews take place until June. The departure to the U.S. commences in July and onwards, depending on the universities reporting dates.

Eligibility Criteria

Pakistani citizens, residing and working in Pakistan, with strong academic histories in all disciplines except clinical medicine are welcome to apply.

In addition to academic work, persons selected for Fulbright programs are expected to share information about Pakistani life and culture with their U.S. colleagues and with community groups in the U.S. On returning to Pakistan, Fulbright grantees are expected to share their U.S. experiences with colleagues and community groups in Pakistan. Successful candidates should be poised to assume leadership positions in their fields and must be committed to returning and serving Pakistan.

Ineligibility

  • Persons with a dual U.S./Pakistan nationality or those having a spouse, parent, fiancé or child over 18 years of age who is a U.S. citizen or permanent resident.
  • Employees of the Fulbright organization or the U.S. Department of State and their spouses, fiancés, siblings, dependents, children and parents. For programs funded by their agencies, employees of USAID or the HEC and their spouses, fiancés, siblings, dependents, children and parents.
  • As a general matter, preference for Fulbright student opportunities will be given to candidates who have not previously received a Fulbright student grant.
  • Persons already studying in the U.S. or on a work/residence visa in any country.

How to apply

A complete application package includes application form, three reference letters, GRE score report and attach photocopies of transcripts including an explanation of grading scale of university issuing the degree. Most recent transcript must be attested by the issuing authority. After the selection you’ll be responsible to provide the copies of transcripts and degrees, attested by the Higher Education Commission (HEC). Incomplete applications are not considered. Application with references, GRE score report or proof of registration and attested copies of supporting documentation must be received at P.O. Box No. 1128, Islamabad before the deadline.

Our Partners:

Institute of International Education (IIE)

How to Apply for State Bank Officers Training Scheme SBOTS 2017, Eligibility Criteria ,Application Procedure , Sampler Papers , Online Apply and Get All Details for State Bank Officers Training Scheme – Batch 21 January-Feb 2017

How to Apply for State Bank Officers Training Scheme SBOTS  2017, Eligibility Criteria ,Application Procedure  , Sampler Papers , Online Apply and Get All Details for State Bank Officers Training Scheme – Batch 21 January-Feb 2017

state bank jobs 2017

APPLICATION FORM ONLINE FOR

State Bank Officers Training Scheme (SBOTS)-21st Batch

The Institute of Bankers Pakistan SBOTS – Sample Paper

STATE BANK OF PAKISTAN
STATE BANK OFFICERS TRAINING SCHEME
BATCH 21
SAMPLE PAPER
The Institute of Bankers Pakistan SBOTS – Sample Paper
Page 2 of 6
SECTION 1 – ENGLISH
Read the following passage carefully and answer question 1 and 2.
The function of capital markets is to facilitate an exchange of funds among all participants, and yet in
practice we find that certain participants are not on a par with others. Members of society have
varying degrees of market strength in terms of information they bring to a transaction, as well as of
purchasing power and creditworthiness, as defined by lenders.
For example, within minority communities, capital markets do not properly fulfill their functions; they
do not provide access to the aggregate flow of funds in a country. The financial system does not
generate the credit or investment vehicles needed for underwriting economic development in
minority areas. The problem underlying this dysfunction is found in a rationing mechanism affecting
both the available alternatives for investment and the amount of financial resources. This creates a
distributive mechanism penalizing members of minority groups because of their socioeconomic
differences from others. The existing system expresses definite socially based investment
preferences that result from the previous allocation of income and that influence the allocation of
resources for the present and future. The system tends to increase the inequality of income
distribution. And, in economy of a country, a greater inequality of income distribution leads to a
greater concentration of capital in certain types of investments.
Q1. In the passage, the author is concerned about
A. Creditworthiness of minorities in a country
B. Adequacy of capital markets in fulfilling needs of minorities
C. The effects of socioeconomic differences on capital markets
D. The function of capital markets in multicultural society
Q2. The phrase, “inequality of income distribution”, means:
A. The income is equally distributed in an economy
B. The difference in income of various social groups
C. The unjust income of minorities
D. The difference between poor and rich
Read the paragraph given with questions 3 and 4, and identify the main idea or theme.
Q3. Being an underdog is not a cause of failure. On the contrary it can become the strength to win if
you play your cards right. There are lot of strengths an underdog can count on such as creativity,
passion, perseverance, courage etc. These strengths greatly contribute to the psychological
advantage over the opponent who mostly likely rely on the competitive edge and reputation and
is ignorant about these vital ingredients of a win.
The main idea of the passage above is:
A. Underdogs are not successful people
B. The likelihood of winning increases for the favorite in presence of an underdog
C. Underdogs can become champions relying on their strengths
D. Failure is not linked with the amount of effort put in the job
The Institute of Bankers Pakistan SBOTS – Sample Paper
Page 3 of 6
Q4. Critical reading is a demanding process. To read critically, you must slow down your reading and,
with pen in hand, perform specific operations on the text. Mark up the text with your reactions,
conclusions, and questions. When you read, become an active participant.
The paragraph presents the idea that:
A. critical reading is a slow, dull, but essential process.
B. the best critical reading happens at critical times in a person’s life.
C. readers should get in the habit of questioning the truth of what they read.
D. critical reading requires thoughtful and careful attention.
Select the correct ANTONYM for the word from the given options
Q5. BARBARIC
A. Rough
B. Gentle
C. Cruel
D. Miserable
Select the correct SYNONYM for the word from the given options
Q6. MYOPIC
A. Willing
B. Narrow minded
C. Adaptable
D. Traditional
Select the correct explanation for the IDIOM
Q7. Sit on a fence
A. To analyze a situation from another perspective
B. Delay the decision by not making a choice
C. To moderate the discussion between two parties
D. Inquire about a problem but refrain from getting involved
Select the correct substitution from the given options for the underlined and italic text in the
following sentence.
Q8. Ali, why not had you called an ambulance when you were seen someone lying on the road?
A. Didn’t …. see
B. Shouldn’t …. had seen
C. Haven’t …. saw
D. Couldn’t …. see
The Institute of Bankers Pakistan SBOTS – Sample Paper
Page 4 of 6
SECTION 2 – ANALYTICAL/CRITICAL REASONING
For question 9, analyze the relation between the words and select the correct option that matches
with the relation.
Q9. DOMINANCE : HEGEMONY
A. romance : sympathy
B. furtherance : melancholy
C. independence : autonomy
D. tolerance : philanthropy
Select the correct answer for questions 10 to 12.
Q10. Aslam feed the wild birds in his garden with bird seed placed in three feeders. Two of these
containers have the same capacity, each holding 150 grams of seed, whilst the third feeder holds
450 grams of seed. His seed storage bin contains 9 kilograms of seed. Because more birds can visit
the large container, it takes the same amount of time to become empty as the smaller ones, and
all three containers have to be refilled every second day.
How many days will he be able to feed the birds for?
A. 12 days
B. 20 days
C. 24 days
D. 30 days
Q11. Maria has taken 6 exams and her average marks so far are 89. If she gets 100, a perfect score on
the remaining 2 exams. What will her new average be?
A. 89.25
B. 90.50
C. 91.75
D. 93.50
Q12. Complete the sequence: 2, 3, 5, 7, 11, 13, __, ___, 23, 29
A. 15, 17
B. 17, 19
C. 14, 19
D. 18, 21
The Institute of Bankers Pakistan SBOTS – Sample Paper
Page 5 of 6
Consider the following data and answer question 13
Q13. Which of the following products is most successful?
A. Product 1
B. Product 2
C. Product 3
D. No product
SECTION 3 – ECONOMY OF PAKISTAN AND CURRENT AFFAIRS
Q14. The establishment of Military courts to prosecute the terrorists were allowed under which
amendment of the 1973 constitution of Pakistan?
A. 19th Amendment
B. 20th Amendment
C. 21st Amendment
D. 22nd Amendment
Q15. In the month of January 2017, the newly elected President of United States of America Mr.
Donald J. Trump will take the oath of office as:
A. 43rd President of United States
B. 44th President of United States
C. 45th President of United States
D. 46th President of United States
The Institute of Bankers Pakistan SBOTS – Sample Paper
Page 6 of 6
Q16. There are numerous projects under CPEC agreement. Which of the following IT project is recently
inaugurated?
A. Rawalpindi-Khunjerab fiber optic
B. Quaid-e-Azam Solar Park
C. Pak China Bio-Tech Laboratory
D. Orange Line (Lahore Metro)
Q17. According to SBP statistical reports, the total external debt and liabilities of Pakistan as on 30
September 2016 stood at approximately:
A. USD 54 billion
B. USD 66 billion
C. USD 74 billion
D. USD 88 billion
Q18. The overall contribution of the Agricultural sector in the GDP growth of the Economy in 2015-
2016 posted
A. a rise of 2.5 percent
B. a rise of 0.2 percent
C. a decline of 0.2 percent
D. a decline of 2.5 percent
XX — END OF PAPER — XX
Q Answer Q Answer
1 C 10 C
2 B 11 C
3 C 12 B
4 D 13 B
5 B 14 C
6 B 15 C
7 B 16 A
8 C 17 C
9 C 18 C

Education In Pakistan © 2016