All posts by administrator

Adeel Abbas

Adeel Abbas (  عدیل عباس)

He Is a blogger and social media activist from Bhakkar city in PunjabPakistan.

He writes as a freelance blogger in some national newspaper online editions to express his Political, Educational & Social views.

Adeel Abbas is working since 2010 on social media using Facebook and YouTube to guide the youth on educational and career related issues.

Adeel Abbas Is Currently added as Author On Dunya News English, Express News Urdu[, Ary News Urdu, Dunya News Urdu.

Adeel Abbas started working on solving youth issues related to education & career in 2010 using facebook.

His page is one of the best page in Pakistan on this topic with more than 215,000 fans on the page among the youth in search of guidance related to education & career opportunities.

Pedagogy MCQs Preparation For NTS Entry Tests and Educator 2014 Test

Pedagogy MCQs Preparation For NTS Entry Tests And Educator 2014 Test

Pedagogy  MCQs Preparation For NTS Entry Tests and Educator 2014 Test

1. Which one of the following statements is not suitable for teachers.
(a) They really take interest in students
(b) They are capable of guiding students and maintaining discipline
(c) They are not interested in moulding themselves according to the new situation
(d) They are very much enthusiastic about such tasks as are done by teachers
Ans. (c)
2. The aim of a teacher is
(a) to help students get through in the examination
(b) to make students disciplined
(c) to develop the abilities of students
(d) to develop the social behaviours among students
Ans. (c)
3. Why will you ask questions from students during the course of a lecture?
(a) Are the students carefully listening to your lecture?
(b) To learn which one of the students is the brightest one
(c) To learn whether students are understanding (the lecture) or not
(d) To assists the students
Ans. (a)
4. A teacher with sober thoughts, in accordance with the rules
(a) allows students to, make mistakes but instructs them to reduce the number of such
mistakes
(b) instructs his students not to commit any mistake at any point of time
(c) takes so many. precautions so that students never make mistakes
(d) give right punishment to those students who make mistakes
Ans. (c)
5. If a teacher has to prove his credibility in the evaluation of answer booklets, then he
should be
(a) dutiful
(b) very much regular
(c) impartial
(d) high-handed
Ans. (c)
6. The lecture will be communicated more effectively if teachers
(a) read the prepared notes
(b) prepares good notes in advance and use them as their guides
(c) engage students in immediate discussions
(d) quote examples from other teaching sessions/lectures and engage students in
immediate discussions
Ans. (b)
7. As a teacher, what will you do if students do not attend your class?

(a) Blame students for their absence from the class
(b) Ponder over the present attitude of students in a calm manner
(c) Think about using some interesting techniques of teaching
(d) Try to understand the reasons (for this behaviour) and try to eliminate them
Ans. (d)
8. Those students, who frequently ask questions in the class
(a) should be advised to meet the teacher outside the classroom
(b) should be encouraged to take part in debates in the class
(c) should be encouraged to find out the answers on their own
(d) should be encouraged to ask questions on a continuous basis
Ans. (b)
9. Teachers should not have such expectations from their students as are beyond the
development stage of the latter. If the former do so they
(a) generate inferiority
(b) generate inferiority, high levels of tension and perplexity among students
(c) generate motivation among students to learn more
(d) None of these
Ans. (b)
10. The objective of education is to implement all the abilities o1children to the
maximum possible extent. This indicates that
(a) the teacher and parents should know how able the children are, or how much capable
they are
(b) they should be given good opportunities and a conducive environment, which are
helpful in their development to the maximum extent.
(c) it is important that their character is helpful, persuasive and sympathetic
(d) All of these
Ans. (b)
11. One will have more chances of being successful as a teacher, if
(a) He belongs to the family of teachers
(b) He is trained in teaching
(c) He has ethical values and a good character
(d) He can organize his teaching material systematically and conveys the same
effectively.
Ans. (d)
12. Effective teaching is a function of
(a) Clear and precise communication
(b) Perfect classroom discipline
(c) Regular teaching
(d) Students self-learning

Ans. (a)
13. Which of the following is most desirable for a teacher?
(a) To be punctual in the class
(b) Clear, precise, and systematic presentation of the subject-matter.
(c) To be strict disciplinarian
(d) To be permissive in the class
Ans. (b)
14. A good teacher is one who
(a) is highly intelligent
(b) lives simple life
(c) has mastery over his teaching subject
(d) has genuine interest in his students
Ans. (d)
15. The teacher should
(a) keep distance with his students
(b) help the students to get good marks
(c) do whatever is needed to promote the welfare of his students
(d) teach well and think that his job is over
Ans. (c)
16. Which of the following is most important for a teacher?
(a) Classroom discipline
(b) Subject he is teaching
(c) Students of the class
(d) Time available for teaching
Ans. (c)
17. What I like about teaching is that it is the
(a) Most peaceful job
(b) Resort of even the least competent persons
(c) Most challenging job
(d) Most lucrative job because of the scope for private tuition
Ans. (c)
18. Which is the most sensible idea about teaching and research?
(a) They are two entirely different kinds of activities
(b) They cannot go together
(c) Thy are two sides of the same coin
(d) They interfere with each other
Ans. (c)
19. A good teacher is one who
(a) Reads a lot

(b) Publishes lots of research gaper
(c). Teaches well
(d) Cooperates well with the principal
Ans. (c)
20. I will appreciate the teacher who
(a) has strict control over his students
(b) knows the problems of students and helps them
(c) is friendly with the students
(d) has a charming personality
Ans. (b)
21. Four children are abused by a fifth one, All these four children react differently to the
abuse and the ways in which they react are listed below. Which one of the reactions
shows the maximum emotional maturity?
(a) Retorts with another abuse
(b) Runs away from the scene
(c) Keeps silent
(d) Gives turn to the situation with humour
Ans. (c)
22. Communication will be effective
(a) if it is delivered slowly and clearly
(b) if it is delivered in a calm situation
(c) if it reaches the receiver completely
(d) if it reaches the receiver as intended by the sender
Ans. (d)
23. Communication in the classroom often fails because
(a) the students are inattentive
(b) the teacher is monotonous in delivering the message
(c) the students have no interest in the lesson being taught
(d) there is very much noise in and around the classroom
Ans. (b)
24. Which of the following will make communication more effective?
(a) Cutting jokes in between
(b) Using multi-sensory appeal
(c) Speaking with high authority
(d) Telling what is useful to the listeners
Ans. (d)
25. Teaching will be effective if the teacher
(a) is a master of the subject
(b) has much experience in teaching the subject
(c) starts from what students know already
(d) uses many instructional aids

Ans. (c)
26. One can be a good teacher, if he
(a) has genuine interest in teaching
(b) knows how to control students
(c) knows his subject
(d) has good expression
Ans. (a)
27. A college teacher will really help the students when she
(a) dictates notes in the class
(b) is objective in her evaluation
(c) encourages students to ask questions
(d) covers the syllabus completely in the class
Ans. (b)
28. Which is the more desirable outcome of teaching in higher education?
(a) Increase student’s achievement
(b) Increase in the level of independent thinking of students
(c) Higher percentage of result
(d) Increase in the number of students who opt for the subject
Ans. (b)
29. Which of the following statements has the high probability of being correct as applied
to higher education?
(a) All students cannot learn and so all do not learn
(b) All students can learn but all do not learn
(c) All students can learn and so all learn
(d) All students cannot learn but all want to learn
Ans. (b)
30. A teacher has to be
(a) a strict disciplinarian
(b) well versed in the subject
(c) a continuous learner in the subject
(d) sympathetic towards slow learners
Ans. (d)
31. In higher education, research and teaching are two different activities that
(a) cannot go together
(b) can go, if at all, only in sequential order
(c) can go together
(d) can go together only at the, expense of each other
Ans. (c)

32. The facial expressions of students relate to which element of the communication
process?
(a) Message
(b) Receiver
(c) Channel
(d) Sender
Ans. (a)
33. Which, is most desirable?
(a) The teacher should make good use of the black-board
(b) The teacher should speak clearly and loudly
(c) The teacher should not allow students to make noise in the class
(d) The teacher shouldexp1ain as simply as possible difficult aspects of the subjectmatter
Ans. (d)
34, Which is the least important in teaching?
(a) Punishing the students
(b) Maintaining discipline in the class
(c) Lecturing in impressive ways
(d) Drawing sketches and diagrams on the black-board if needed
Ans. (a)
35. Absenteeism in the class can be minimized by
(a) telling students that it is bad to be absent in the class
(b) punishing the students
(c) teaching the class effectively and regularly
(d) ignoring the fact of absenteeism
Ans. (c)
36. The most important skill of teaching is
(a) making students understand what the teacher says
(b) covering the course prescribed in his subject
(c) keeping students relaxed while teaching
(d) taking classes regularly
Ans. (a)
37. Students learn more from a teacher who is
(a) affectionate
(b) one who communicates his ideas precisely and clearly
(c) gentle
(d) hard working

Ans. (d)
38. Effective teaching, by and large, is a function of
(a) Teacher’s scholarship
(b) Teacher’s honesty
(c) Teacher’s making students learn and understand
(d) Teacher’s liking for the job of teaching
Ans. (c)
39. My reaction to the statement “A good teacher is essentially a good researcher” is that
this is
(a) My firm belief
(b) Something I find difficult to agree to
(c) Something which I accept only as an opinion
(d) Only a hypothesis
Ans. (a)
40. The psychological aspects of the classroom are best managed by
(a) the class teacher
(b) the subject teacher
(c) the principal
(d) the students themselves
Ans. (a)
41. Which is “feedback” in the newspaper’s communication?
(a) Articles
(b) Editorials
(c) Letters to the Editor
(d) News
Ans. (C)
42. Which of the following steps would you consider first for an effective
communication?
(a) Select the channel of communication
(b) Plan the evaluation procedure
(c) Specify the objectives of communication
(d) Identify various media for communication
Ans. (A)
43. Books can be powerful source of communication, provided
(a) content is abstract
(b) content is illustrative
(c) Medium is Hindi
(d) content is presented through good print
Ans. (b)

44. To make classroom teaching more effective every teacher should
(a) discuss with colleagues
(b) analyze responses of students
(c) keep him/herself abreast of development in the area in his/her subject
(d) publish his/her writings
Ans. (B)
45. Meaningful learning takes place when
(a) students are interested in the topics taught
(b) explanations are given within the reach of the students
(c) the new content being taught is related to the previous knowledge of the students
(d) students raise questions and get them clarified
Ans. (A)
46. A teacher is effective if he/she
(a) explains everything in the class
(b) repeats explanations for each student
(c) provides a variety of learning experiences
(d) answers all questions raised by students
Ans. (C)
47. Majority of students in a large class are found dozing. There may be something
wrong with
(a) the students concerned
(b) the teaching process
(c) the content taught
(d) the time of inst
Ans. (A)
48. Generalizability of a new teaching method can be tested through research across
(a) Different teachers
(b) Different subjects
(c) Different levels/grades
(d) All the above
Ans. (D)
49. Good teaching is best reflected by
(a) attendance of students
(b) number of distinctions
(c) meaningful questions asked by students
(d) pin-drop silence in the class
Ans. (c)
50. The main aim of classroom teaching is
(a) to give information

(b) to develop inquiring mind
(c) to develop personality of students
(d) to help students pass examinations
Ans. (b)

Pedagogy MCQs Preparation For NTS Entry Tests And Educator 2014 Test

Mathematics MCQs Preparation For NTS Entry Tests and Educator 2014 Test

Mathematics MCQs Preparation For NTS Entry Tests And Educator 2014 Test

Mathematics MCQs Preparation For NTS Entry Tests and Educator 2014 Test

1) Price of sugar is increased by 25%. The percentage of consumption to be decreased so that there would be no increase in the expenditure is

(a) 18%                (b) 20 %

(c) 22%                  (d) 24%

 

2) A group of students volunteered to finish a construction work in 25 days. 1Q of thestudents did not come and the work could be finished in 35 days. The original number of students in the group were

(a) 25.00                (b) 32.00

(c) 35.00                (d) 37.00

3) A man bought a flat for Rs. 8,20,000. He borrowed 55% of this money from a bank. How much money did he borrow

from the bank? .

(a) Rs. 4,51,000′   (b) Rs. 4,52,000

(c) Fvs. 4,53,000 .   (d) Rs. 4,54,000

4) A primary school had an enrollment of 850 pupils in January 1970. In January 1980 the enrollment was 1,120; What

was the percentage increase for the

enrollment?

(a) 31.76%’            (b) 33.50%

(c) 30,65%             (d) 34.76%

5) The number, whose 7% is 42, is

(a) 300                   (b) 400

(c) 500             (d) 600′

6) Which number will come next?

3. 5, 7, 10,12,14, 24, 26,_____

(a) 52                     (b) 30

(c) 28′                    (d) 48

7) Twelve men take 6 hours to finish a piece of work. After the 12 men have worked for 1 hour, the contractor decides

to call in 8 more men. How many more hours would 20 men take to complete the remaining work?

(a) 2                       (b) 3′

(c) 4                 (d) 5

8) If a car is sold for Rs..50000 the profit is 17   percent,   what   would   be   profit percentage if sold for Rs. 47000.

(a) 14.85%             (b) 15.98%’

(c) 16.20%        (d) 14.50%

9.Sadiq purchased a plot for Rs. 8,000. He sells the plot to Abid at a profit of 20%. Abid in turn sells that plot to Arif at a loss of 20%. The plot costs Arif.

(a) Rs. 12,000   (b) Rs. 10,000 (c) Rs. 8670  (d) Rs. 7680′

10.    A’s mother is twice as old as A’s brother. A is 6 years yqunger than his brother but 4 years older than his sister. If A’s sister is 15 his mother’s age is:

(a) 40                     (b) 45

(c) 42                     (d) 50′

11.If 12 years are added to 2/3 age of Rani, she will be three years older than today. What is Rani’s present age?

(a) 25                     (b) 27′

(c) 26                     (d) 29

12. Three families, P, Q and R, share 480 kg of rice, Q receives twice as much rice as P and R receives half as much rice as Q. How much rice does family Q gets?

(a) 220 kg              (b) 230 kg

(c) 240 kg’       (d) 250 kg

13.    Six men working 8 hours a day earn Rs 720 per week. 8 men working 6 hours a day will earn per week

(a) Rs. 540             (b) Rs. 720′

(c) Rs.960              (d) Rs.1080

14.    In the exam 45% students failed and 550 students  were  successful.The  total number of students who appeared in the exam were:

(a) 1000′        (b) 900

(c) 1500                 (d) 800

15.    Nasir read 60 pages of book on the first day. This was 20% more than the number of pages he read on the second day. Given that he read 1/6 of the book on the.second day, find the number of pages in the book he had read.

(a) 300′                (b) 290

(c) 325                (d) 345

16.    Mr.  Rehraan ordered a car worth Rs.600.000 and was  given a discount.Given that he paid Rs.57,0000 for his new car, calculate the percentage discount he received:
(a) 5%                 (b) 7%

(c) 9%                 (d) 10%

17.     Which is the greatest number?
(a) 1/4 of 236         (b) 1/16 of 1028
(c) 1/9 of 504         d) 1/3 of 741

18.        10 men can construct a building in 40 days. How long will it take 20 men to do this work?

(a) 20 days       (b) 30 days
(c) 40 days       (d) 50 days

1 9. Rashid bought a shirt for Rs.350 and sold it Rs.300. How much loss did he get?

(a) Rs.40                (b) Rs.50

(c) Rs.20                (d) Rs.80

20.    NASIR bought a practical copy Rs.60 and sold it Rs.40. How much loss did he get?

(a) Rs.600              (b) Rs.60

(c) Rs.40                (d) Rs.20

21.    The number, whose 17% is 51, is
(a) 200                   <b) 100

(c) 300                 (d) 210

22.    A car washer can wash 8 cars in 18 minutes. At this rate how many cars can be wash, in three hours?

(a) 13                     (b) 40

(c) 80                   (d) 125

23.    There are four numbers. Average of the first three is 15 and that of the last three is 16. If the last number is
19 find the first number:

(a) 16                   (b) 18

(c) 20                   (d) 21

24.    10 men can complete a job in 14 days. How long will it take 4 men to finish the same job if they work. at the same rate?

(a) 33 days     .  (b) 35 days
(e) 37 days        (d) 39 days

25.    A man takes 50 minutes to cover a certain distance at a speed of 6 km/hr. If he walks with a speed of 1 0
km/hr. he covers the same distance

(a) 1 hour

(c) 20 minutes

(b) 30 minutes

(d) 10 minutes

26.    A man pays 10% of his income as income   tax.   If   his   income   tax amounts to Rs.1500, what is his
income?

(a) Rs.13000          (b) Rs.15000

(c) Rs.17000          (d) Rs.19000

27.    A can do a piece of work in 10 days and B can do it in 15 days. The number of days required by them to
finish it, working together is:

(a) 8                       (b) 7

(c) 6                       (d) 4.

28.    A carton contains 10 boxes, each box containing one dozen cubes. How many cartons are needed to fill 960 cubes?

(a) 7                       (b) 8

(c) 9                     (d) 12

29.    16 men build a house in 10 days. How much time will it take 8 men to do this work?

(a) 25 days             (b) 20 days

(c) 30 days             (d) 32 days

30.    Naveed Ahmed spends Rs.400 in getting a good table and sells it.at Rs.600. Find the percentage of profit?

(a) 90%                  (b) 45%

(c) 50%/                 (d) 80%

31.    All spends Rs.500 to get a good shirt and sells it at Rs.800. Find the percentage of Profit?

(a) 59%                  (b) 60%/

(c) 63%                  (d) 40%

32.    Insert the missing number 5? 14 10 97

(a)    18               (b) 16

(c)  14           (d) 12

33.     Insert the missing number:
341  (250) 466 282 (   ) 398
(a)     228            (b) 232
(c)     226            (d) 240

34.       Insert the missing number:
7 14 10 12 14 9

(a)     19              (bj 17

(c)     14              (d) 15

Mathematics MCQs Preparation For NTS Entry Tests And Educator 2014 Test