Education In Pakistan

Papers, Notes, Books & Help For Students

UPDATED EDUCATIONAL NEWS INTERVIEW HELP FOR ALL JOBS ONLINE BOOKS SCHOLARSHIPS AVAILABLE INTERNSHIP JOBS

Sample Paper of Secondary School Educator(Chemistry) (BPS-16)

Sample Paper of Secondary School Educator(Chemistry) (BPS-16)

SAMPLE PAPER

SSE (CHEMISTRY)

PAPER P

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given choices (A to E) below each.

1. Sara _______ about her result before it was announced.

A. knew
B. known
C. is knowing
D. has known
E. was known

Five options (A to E) follow a related pair of words given in capitals. Select the option that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

2. APPLE: FRUIT::

A. egg: chicken
B. rung: chair
C. wool: fabric
D. fuse: dynamic
E. wick: candle

Choose the option or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

3. PRODUCTIVE:

A. emotional
B. cowardly
C. violent
D. creative
E. destructive

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

4. They are not solving the sums correctly.

A. The sums are not solved by them correctly.
B. The sums were not solved by them correctly.
C. The sums are not being solved by them correctly.
D. The sums have not been solved by them correctly.
E. The sums are being not solved by them correctly.
Change the narration of the following (Direct & indirect speech)

5. Teacher said, “Do not waste time.”

A. Teacher ordered that do not waste time.
B. Teacher forbade not to waste time.
C. Teacher forbade to waste time.
D. Teacher said that do not waste time.
E. Teacher advised from wasting any time.

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

6. WONDER:

A. stock
B. amusement
C. expectation
D. usual
E. surprise

Read the passage to answer question 7

To be happy and really safe, one ought to have at least two or three hobbies and they must all be real. It is no use starting late in life to say “I will take an interest in this or that”. A man may acquire great knowledge of topics unconnected with his daily work and yet hardly get any benefit or relief.

7. The writer argues that for real happiness:

A. more than one hobbies are preferable
B. two or three hobbies are essential
C. hobbies are quite important
D. hobbies should be interesting
E. hobbies should be avoided

IT SKILLS

8. The program that reads your e-mail before you do, is:

A. anti virus
B. e-mail filter
C. outlook express
D. Ms office
E. internet explorer

9. The function key used to save a document in Ms word is:

A. F5
B. F6
C. F7
D. F8
E. F12

PEDAGOGY

10. In the teaching of grammar, Inductive learning is:

A. Grammatical explanations or rules are presented and then applied through practice in exercises.
B. Grammatical rules are less stressed in the first stage but later given more importance.
C. The knowledge which is deducted from the already known language and then the grammatical rules are applied.
D. Learners are presented with examples. They then discover or apply language rules and principles on their own.
E. Emphasis on rules and grammatical paradigms proved as off-putting as behaviorist rote drilling.

11. Corporal punishment means:

A. Isolation of the student
B. Physical punishment
C. Temporary termination from school
D. Scolding the student
E. Humiliation of the students in front of other students

CURRENT AFFAIRS/GENERAL KNOWLEDGE

12. Sardar Sher Ali Gorchani is the Deputy speaker of:

A. Punjab
B. Balochistan
C. Khyber Pakhtun Khwa
D. Sindh
E. Gilgit Baltistan

13. The last “Common Wealth” conference was held in:

A. England
B. Canada
C. Sri-Lanka
D. Nepal
E. Pakistan

SUBJECT

14. Which of the following is prepared in serpeck’s process of extraction of aluminium?

A. Alumna
B. Copper
C. Ammonia
D. Hydrogen
E. Sulphuric Acid

15. Nitrogenous Base cytosine is deaminated to form:

A. Uracil
B. Adenine
C. Guanine
D. Thymine
E. Inosine

ANSWER KEY

 

Q #.

Right Choice

1

A

2

C

3

E

4

C

5

C

6

E

7

B

8

B

9

E

10

D

11

B

12

A

13

C

14

C

15

A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Education In Pakistan © 2016