Education In Pakistan

Papers, Notes, Books & Help For Students

UPDATED EDUCATIONAL NEWS INTERVIEW HELP FOR ALL JOBS ONLINE BOOKS SCHOLARSHIPS AVAILABLE INTERNSHIP JOBS

Mcqs of Computer Science and Information Technology

ADVERTISEMENT

Mcqs Of Computer Science And Information Technology

Mcqs  of Computer Science and Information Technology

1. Who developed the first all electronic computers by 1940?

(a) Clifford Bery
(b) George Boole
(c) Atanasuff and Berry
(d) John V. Atanasoff

Answer : Atanasuff and Berry

2. The high voltage level of a digital signal in positive logic is :

(a) 0
(b) 1
(c) either 0 or 1
(d) None of these

Answer : 1

3. The Gateway Internet Access Services (GIAS) of India is situated in

(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Chandigarh
(d) Madurai

Answer : Mumbai

4. Octal 6 is equal to decimal :

(a) 14
(b) 16
(c) 15
(d) 13

Answer : 14

5. In decimal system the base or radix is :

(a) 1
(b) 0
(c) 10
(d) None of these

Answer : 10

6. Which logic gate is similar to the function of two series switches?

(a) NOR
(b) OR
(c) AND
(d) NAND

Answer : OR

7. How many flip flops are needed for a 4 bit counter?

(a) 3
(b) 4
(c) 6
(d) None of these

Answer : 4

8. Which of the following is not a HIGH LEVEL computer programming language?

(a) COBOL
(b) FORTRAN
(c) MODEM
(d) None of these

Answer : COBOL

9. A device with slowest switching speed is :

(a) Nixie tubes
(b) LED
(c) LCD
(d) None of these

Answer : LCD

10. The connecting leads in an IC chip are made of :

(a) Aluminium
(b) Silicon
(c) Calcium
(d) None of these

Answer : Aluminium

11. A memory used for storing variable quantities is :

(a) RAM
(b) EPROM
(c) ROM
(d) PROM

Answer : RAM

12. Which of the following is the minimum error code?

(a) Gray code
(b) Octal code
(c) Binary code
(d) None of these

Answer : Gray code

13. Which of the following is a temporary memory?

(a) ROM
(b) RAM
(c) Both
(d) None of these

Answer : RAM

14. Which of the following uses the least power?

(a) ECL
(b) CMOS chip
(c) TTL
(d) None of these

Answer : CMOS chip

15. The decimal equivalent of the hexadecimal number ES is:

(a) 327
(b) 229
(c) 279
(d) None of these

Answer : 229

16. Which logic gate is similar to the function of two parallel switches?

(a) NAND
(b) AND
(c) OR
(d) NOR

Answer : OR

17. A type of memory chip whose contents can be quickly changed by the computer at any time is called:

(a) VDT
(b) RUM
(c) ROM
(d) RAM

Answer : RAM

18. The number of levels in a digital signal is

(a) One
(b) Two
(c) Four
(d) None of These

Answer : Two

19. A device that converts from decimal to binary number is called :

(a) Encoder
(b) Decoder
(c) Converter
(d) None of these

Answer : Encoder

20. ‘Mega Bytes’ is the unit for measuring which of the following :

(a) Density of population
(b) Intensity of earthquakes
(c) Memory capacity of a computer
(d) None of these

Answer : Memory capacity of a computer

21. The radix of a decimal system is :

(a) 8
(b) 3
(c) 16
(d) 2

Answer : 8

22. The logic circuit corresponding to – ‘sign’ is :

(a) NAND gate
(b) AND gate
(c) NOR gate
(d) OR gate

Answer : NOR gate

23. When family of logic circuits circuits uses field effect transistors?

(a) CMOS
(b) Both ‘A’ or ‘B’
(c) TTL
(d) None of these

Answer : CMOS

24. Which of the following stands for one million floating point operations a second?

(a) Floating Point
(b) Megaflops
(c) Nanflops
(d) Speed

Mcqs Of Computer Science And Information Technology

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Education In Pakistan © 2016