CLICK HERE FOR VARIOUS NEW JOBS 
CLICK HERE FOR VARIOUS EDUCATIONAL NEWS 
CLICK HERE FOR NEW SCHOLARSHIPS 
CLICK HERE FOR ADMISSION NOTICES 
Click And Follow On Google+ To Get Updates
Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

Recent Posts

Archive for February 26th, 2013

9th Class Physics Important Fill in the blanks,True/False Items,Multiple-Choice Test Items

9th Class Physics Important Fill In The Blanks,True/False Items,Multiple-Choice Test Items

Fill in the blanks
1. Physics is that branch of Science, which deals with the study of properties of
_________ energy and their mutual relationships.
2. The study of motion and the physical effects which influence motion is
called_________
3. The branch of physics which deals with the physical aspects of audible sound
energy is called ___________
4. The branch of physics, which deals with the physical aspects of visible light, is
called ___________.
5. Matter is composed of atoms and molecules. The study of these properties is
called atomic and ______ physics.
6. The branch of physics, which deals with the study of the properties of isolated
nuclei of atoms, is called _______.
7. The study of specific properties of matter in solid form is called ____ physics
8. The study of the internal structure of the earth and activities like seismography is
called______________________
9. Every transport that we use for going to school i.e. the bus the car or the bicycle
contain an application of ____ in one way or the other
10. If one hand the atom bomb has emerged as a means for destruction and
devastation then on the other hand it has great ____ to meet our ever increasing
demands
11. If the process of research and quest continues in the field of physics the future
will be much more _____ than the present
12. The shadows of opaque objects are formed when they come in the path of light
because _____ travels in a straight line
13. The first step in scientific method is to make _____ of natural processes and to
collect the data about them
14. Experiment is an organized process which is used to test the truth of the _____
15. In the 20th century _____ declared that mass and energy the two concerns of
physics are forms of each other
16. Alberuni, ____ and ____ are the pioneer Arabs whose researches were
translated in to European languages
17. Ibn-ul- Haithem was born in ______in 965 A.D
18. The name of famous book written by Ibn-ul-Haithem on light is ______.
19. The laws of refraction was discovered by ___________
20. The famous book _______________ was written by Alberuni.

True/False Items
• Classify the following statements into True/ False
• The study of electromagnetic phenomenon and mutual relationship between
them is called sound.
• The branch of physics which deals with the branch of knowledge of heaven
bodies and interaction of matter and energy in space is called Astrophysics.
• The study of biological sciences on the basic principles of physics is called
Astrophysics
• If the man is ever able to control the fusion reaction then he would never face the
shortage of energy in the world for ever.
• After the careful analysis of a theory we can make predictions about certain unknown
aspects of nature.
• Light travels in a curved path.
• Ibn- ul- Haithem is known for his exceptional work in the field of optics
• The famous book kitab- ul- Astarlab is written by Dr. Abdus Salam..
• Alberuni was born in about 983 A.D.
• Yaqub Kundi was not a philosopher but also a great scientist and Physicist.
• Dr A. Salam got Nobel Prize on his work of combining two basic forces of nature.
• Muslim Scientists emphasized the importance of observation and
experimentation in the study of science.
• Muslims did not play an important role in the implementation and development of
science
• Laser is the field of atomic physics.
• There are hundreds of verses of the Holy- Quran in which Allah urges the
believers that they should study nature and act wisely.
• The shadow of a rectangular block will be a square.
• The study of science is based upon observations.
• On the basis of data collected through observations or experimentation we can
develop a hypothesis.
• A scientist is always an admirer of the truth and reality and has courage to negate
false theories.
• If the experimental result is in accordance with the prediction then this theory
becomes a hypothesis.

Multiple-Choice Test Items
Note: You are provided with five options in the following items. Select the most
appropriate one:
• The branch of physics, which deals with the study of motion and the physical
aspects, which influence them, is called.
• a. Mechanics b. Optics c. Sound d. Heat e. Kinematics
• The study of the properties of isolated nuclei of atom is called
• a. Plasma physics b. Nuclear physics c. Solid state physics d. Atomic physics
e. Astrophysics.
• The study of heavenly bodies and interaction of matter and energy in space is
• Called:
• a. Atomic Physics b. Nuclear Physics c. Geophysics
• d. Biophysics e. Astrophysics.
• The energy obtained by breaking up of 1 kg of uranium is equal to the energy
• Obtained from burning ____kg of coal.
• a. One million b. Two million c. Three million d. Four million e.
Five million.
• Albert Einstein declared that matter and _______are forms of each other.
• a. Sound b. Heat c. Light d. Waves e. Energy
• Ibn-ul-Haithem was born in 965 A.D in :
• Italy b. Basra c. Europe d. England e. France
• Al-Manazir was written by :
• Al-kundi b. Ibn-ul-Haithem c. Alberuni d. Dr. Salam e. Newton
• Ibn-ul-Haithem described the working and internal structure of _____in the book Al-
Manazir:
• a. Frog b. Brain c. Heart d. Human body e. Eye
o Prof. Dr. Abdus salam was awarded Nobel prize in
• a. 1979 b 1989 c 1990 d. 1991 e 1992
• The book Qanoon-ul-Masoodi was written by:
• a. Ibn-ul-Haithem. b Alberuni c. Dr. SalamYaqoob kundi e. Newton

9th Class Physics Important Fill In The Blanks,True/False Items,Multiple-Choice Test Items

10th Class Pak-Studies Important Solved Fill in the Blanks

10th Class Pak-Studies Important Solved Fill In The Blanks

Fill in the Blanks

1.                  The last viceroy of united India was Lord Mount Batten.

2.                  Sindh is known as Bab-ul-Islam.

3.                  The first O.I.C summit was held in Rabat, Morocco in 1969.

4.                  The second O.I.C summit was held in Lahore, Pakistan in 1974.

5.                  The third O.I.C summit was held in Makkah and Taif, Saudi Arabia in 1981.

6.                  The fourth O.I.C summit was held in Casablanca, Morocco in 1984.

7.                  The fifth O.I.C summit was held in Kuwait in 1987.

8.                  The sixth O.I.C summit was held in Dakar, Senegal in 1991.

9.                  The seventh O.I.C summit was held in Casablanca in 1994.

10.              The eighth O.I.C summit was held in Tehran, Iran in 1997.

11.              The highway linking Pakistan and China is called Shahrah-e-Karakoram.

12.              Pakistan became the member of U.N on 30th December 1947 and Afghanistan opposed it.

13.              Wheat and rice are the two most important food crops of Pakistan.

14.              The Objective Resolution was put forwarded by Liaquat Ali Khan in 1949.

15.              Khushal Khan Khatak and Rehman Baba are two famous Pushto poets.

16.              The State Bank was inaugurated by Quaid-e-Azam in July 1948.

17.              The first constitution of Pakistan came into force on 23rd March 1956 and cancelled in 1958.

18.              The second constitution of Pakistan was promulgated on 1st March 1962.

19.              The third constitution of Pakistan was promulgated on 14th August 1973.

20.              Pakistan’s second Governor General and 2nd Prime Minister was Khwaja Nazimuddin.

21.              The Government of Pakistan imposed the system of Zakaat in the year 1980 and it is collected at 1/3 %.

22.              Quaid-e-Azam joined Muslim League in the year 1913.

23.              The Simla delegation was headed by Sir Aga Khan.

24.              Pakistan’s largest heavy engineering complex is situated at Texila, built with the help of China.

25.              The highest peak of Pakistan is K-2.

26.              Sui gas was found in the year 1952.

27.              Sir Red cliff was the chairman of boundary commission.

28.              The growth rate of Pakistan is 3%.

29.              The Lucknow Pact was signed between Muslim League and Congress in the year 1916.

30.              The first president of All India Muslim League was Sir Aga Khan.

31.              Quaid-e-Azam proposed his 14 points in the year 1929.

32.              The United Nations was founded in 24th October 1945.

33.              The first meeting of the Muslim League took place in the year 1908 at Karachi.

34.              The Cripps Mission visited India in 1942.

35.              Quaid-e-Azam was the first Governor General of Pakistan.

36.              The Cabinet Mission came to India in the year 1946 A.D and had 3 members.

37.              R.C.D (Regional Co-operation for Development) was established in 1964.

38.              Quaid-e-Azam gave his 14 points in reply to Nehru Report.

39.              Mount Batten announced his plan on 3rd June 1947.

40.              The first independent ruler of Muslim India was Qutubuddin Aibak.

41.              Allama Iqbal gave his historical address in the year 1930 A.D at Allahabad.

42.              Quaid-e-Azam appealed on 22nd December 1939 to observe Day of Deliverance or Yaum-e-Nijat/Tashakkur.

43.              Sindh has 4 divisions.

44.              Iskandar Mirza was the first president of Pakistan.

45.              Participation of Bengal took place in the year 1905A.D and cancelled in 1911 A.D.

46.              The two biggest hydraulic dams of Pakistan are Tarbela and Mangla.

47.              Pakistan was recognized as a republic in the year 1956.

48.              Hazrat Shah Wali-Ullah translated th e Holy Quran in Persian.

49.              Moen-jo-Daro was built 4000 years ago through a thought plan.

50.              The Muslim League was founded in 1906 at Dhaka due to the movement of Nawab Saleem Ullah Khan.

51.              All India Congress was founded by Allan .O.Hume in the year 1885 A.D.

52.              The first Prime Minister of Pakistan was Liaquat Ali Khan.

53.              The First World War started in 1914.

54.              The Second World War ended in 1945.

55.              Urdu is a Persian word it means camp.

56.              First Muslim General Mohammad Bin Qasim invaded Sindh.

57.              The highest court of Pakistan is Supreme Court.

58.              The Aligarh movement was started by Sir Syed Ahmed Khan.

59.              Quaid-e-Azam remained member of both Muslim League and Congress for 9 years.

60.              Badshahi Mosque was built by Aurangzeb Alamgir at Lahore.

61.              Sindh was separated from Bombay presidency in the year 1936 A.D.

62.              First Round Table Conference took place in London in 1930 A.D.

63.              Second Round Table Conference took place in London in 1931 A.D.

64.              General Zia-ul-Haq took office in 1977 A.D.

65.              Quaid-e-Azam was born on 25th December 1876.

66.              Badshahi Mosque and Shahi Qila are the two building found in Pakistan that were built by Mughal Emperors.

67.              Pakistan’s two important agricultural crops are cotton and rice.

68.              Allama Iqbal was born at Sialkot in 1877.

69.              The last Mughal Emperor of India was Bahadur Shah Zafar.

70.              Pakistan’s largest steel mill is at Pipri (Karachi) formed by the cooperation of Russia.

71.              There are 4 natural regions of Paksitan.

72.              The mosque built by Shah Jahan is at Thatta.

73.              The duration of sixth five-year plan is 1985 – 1990.

74.              According to the 1972 census the literacy rate in Pakistan was 21.7% which grew to 26.2% in 1981.

75.              The true name of Hazrat Mujadid Alf Sane was Sheikh Ahmed.

76.              In the 1945 Muslim League won 30 Muslim seats in the central Assembly.

77.              The British Parliament passed the Indian Independence law in July 1947 or made the Indian participation plan into a law.

78.              The script of all Pakistani languages is similar and it is based on Quranic Script.

79.              Sind Madarsa –ul –Islam was founded by Hasan Ali Afandi.

80.              Paksitan earns its biggest share of foreign exchange from cotton.

81.              In 1974, Shah Faisal helped Pakistan in making arrangements to hold the Islamic Summit Conference.

82.              The first general elections of Paksitan were held in the year 1971.

83.              SAARC abbreviates for South Asian Association For Regional Cooperation.

84.              Syed Ameer Ali founded Muslim League’s branch at London in 1908.

85.              All Pakistani languages contain lots of words of Arabic and Persian.

86.              Immediately after independence from the British India forcefully annexed Hyderabad.

87.              Dakkan and Junagarh occupied a large territory of Kashmir.

88.              The 1974 nuclear exploitation showed the true face of Indian aggression.

89.              Congress started “Leave India Movement” in the year 1942.

90.              In 1761, Ahmed Shah Abdali defeated the Marhatas at the battle field of Pani Patt.

91.              The first Mughal Emperor was Babar.

92.              The Mughal Emperor Akbar introduced the Deen-e-Elahi.

93.              Pakistani languages are greatly influenced from Arabic.

94.              Shah Abdul Latif and Sachal Sarmast are two important Sindhi poets.

95.              Two places famous for wooden crafts are Hala and Kashmor in Pakistan.

96.              The Indus Basin Treaty was signed between Pakistan and India in the year 1960.

97.              Sindh Muslim League passed a resolution in 1938.

98.              Nizami Mustafa movement was carried in the year 1977.

99.              The Hindu society is divided in 4 casts.

100.          Pakistan’s 70% population live in rural areas.

101.          The first Muslim League Government was formed in Sindh in 1943.

102.          Masjid Mahabat Khan is situated at Peshawar.

103.          Masjid Wazir Khan is situated at Lahore.

104.          Simla delegation met Lord Wevell in 1945.

105.          In year 1906 the Simla delegation headed by Sir Aga Khan met Lord Minto.

106.          Liaquat Ali Khan born in 1895 and become the secretary general of Muslim in 1936.

107.          Waris Shah wrote ‘Heer Ranjha.

108.          The total area of Pakistan is 796096 sq.km and total population according to 1981 census is 8,37,82,000 million/crores.

109.          Pakistann exploded its first atomic bomb at Chaghi in the year May 1998.

110.          Moen-jo-Daro is in the province of Sindh.

111.          The period of first five-year plan was 1955-1960.

112.          Pakistan joined the Non-Aligned Movement in the year 1979.

113.          The 1st conferences of NAM was held at Belgrade in 1961 and the second at Cairo.

114.          The fort of Lahore (Shahi Qila) was built by Jehangir.

115.          Sind was conquered by Mohammad Bin Qasim in the year 712.

116.          The head of the state is called President and head of the Government is called Prime Minister.

117.          The secretariat of O.I.C is at Jeddah (Saudi Arabia) and RCD at Tehran.

118.          R.C.D is now called R.E.C (Regional Economic Council.)

119.          The desert land of Sindh is called Thar and that Bhawalpur is called Cholistan.

120.          The first saint to came to South Asia, Hazrat Ali Hajveri is most important of all.

121.          Hazrat Amman Marvandi is known as Lal Shahbaz Qalandar.

122.          In 1942 Cripps mission was presented.

123.          In 1945-1946 elections Muslim League won all seats in central and 90% in provincial assembly.

124.          In 1945 Lord Wavell proposed the formation of a temporary Government consisting of the political parties of United India.

125.          According to 3rd June 1947 plan plebiscite was held in N.W.F.P and Silhoute.

126.          In the North of Kabul river Khyber Pass is situated which is 53 km long.

127.          In the 1973 constitution Islam was recognized as state religion.

128.          In Pakistan 30 languages are spoken.

129.          Rehman Baba is the sufi poet of Pushto poetry.

130.          Ameer Karoro is considered as first poet of Pushto.

131.          For a developing country like Pakistan Nuclear Power is very important.

132.          U.N has 159 members.

133.          The five principles passed by the Non.Aligned countries are called Punj Shilla.

134.          The members of R.C.D are Pakistan, Iran and Turkey.

135.          In 1909 separate elections principle was accepted.

136.          Sir Syed founded scientific society in 1862.

137.          The Khilafat conference meeting held at Karachi in 1921.

138.          The fundamental principle of our foreign policy is friendship with the nations of the world.

139.          Sir Syed brought out the digest “Tehzib –ul-Akhlaq in 1870.

140.          The first central office of Muslim league was established at Aligarh.

141.          The word Pakistan was proposed by Chaudry Rehmat Ali in a pamphlet named No and Never.

142.          The first constituent assembly of Pakistan was dissolved in the year 1954 and Mr.Maulvi Tamizuddin was its speaker.

143.          Under the constitution of 1973 the National Assembly consists of 207 Muslim members and the Senate consists of 87 members.

 

10th Class Pak-Studies Important Solved Fill In The Blanks

10th Class Pak-Studies Important Questions

10th Class Pak-Studies Important Questions

Short Questions and Answers

1.         Who was the first president of Islamic Republic of Pakistan?

Ans.    The first president of the Islamic Republic of Pkistan was Iskandar Mirza.

2.         Of which organization is UNICEF the abbreviated forms?

Ans.    UNICEF is one of the specialized agenceis of United nations an dis the abbreviated form of “United Nations International Children Emergency Fund.”

3.         Which institution was inaugurated by the Quaid-e-Azam in July 1948?

Ans.    The State Bank of Pakistan was inaugurated by Quaid-e-Azam in July, 1948.

4.         Name the rivers on which the Mangla Dam and the Tarbela Dam are built.

Ans.    Tarbela Dam is built on River Indus and Mangla Dam is built on River Jhelum.

5.         Name two famous poets of Pushto language.

Ans.    The famous and popular poets of Pushto language are:

(i)         Kazim Khan Shaida

(ii)        Rehman Baba

6.         Who are the famous poets of Sindhi languaeg?

Ans.    The famous and popular poets of Pushto language are:

(i)         Syed Abdul Karim Muhammad Hashim.

(ii)        Shah Abdul Latif Bhitai

(iii)       Sachal Sarmast

(iv)       Pir Muhammad

(v)        Makhdoom Noah

(vi)       Makhdoom Ahmed Bhatti

7.         Who are the famous poets of Punjabi Language?

Ans.    The names of famous poets of Punjabi language are given below:

(i)         Sultan Bahu

(ii)        Bullah Shah

(iii)       Shah Hussain

(iv)       Waris Shah

(v)        Madho Lal Hussain

(vi)       Ghulam Farid

8.         Was the constitution of 1962 of presidential or parliamentary type?

Ans.    The constitution of 1962 introduced the presidential form of Government.

9.         Name the natural regions of Pakistan.

Ans.    Pakistan is divided into six natural regions.

(i)         Northern Mountain Range

(ii)        Mountains of Western Frontier

(iii)       Plateau of Potowar and Salt Range

(iv)       The Plateau of Baluchistan

(v)        Upper Indus Plain    

(vi)       Lower Indus Plain

10.       Write the objectives of U.N.O.

Ans.    The main aims and objectives of United Nations (UNO) are:

            (i)         The first and foremost aim of U.N.O. is to prevent war and maintain peace in the world through collective efforts.

            (ii)        To create good will among the nation of the world through economic, social, political dn humanitarism means.

            (iii)       To eraclicate the evils of caste, colour and creed by means of education.

            (iv)       Cultivation of friendly relations amont the people on the basis of equality and the principle of self-determination.

            (v)        Preservation of human rights and fundamental freedom all over the world.

11.       Of which organization is R.C.D. the abbreviated from? What is its new name?

Ans.    R.C.D. is the abbreviated form of “Regional Cooperation for Development.” The new name is E.C.O. (Economic Cooperation Organization)

12.       Describe briefly the causes that led to the creation of All India Muslim League?

Ans.    Following are the causes of the formation of All India Muslim League:

            (i)         Congress – A Hindu Organisation: Hume laid the foundation of Indian National Congress in 1885. But Congress by its policy and propaganda proved itself a Hindu Organisation.

            (ii)        UnHappy Events of Partition of Bengal: Hindu’s attitude towards Muslim interest and the partition of Bengal had exposed Hindu feelings beyond any doubt.

            (iii)       Safeguard for Urdu: Urdu-Hindu controversy was one of the causes of the creation of Muslim League.

            (iv)       Propaganda Agains Islam: Some Hindu leaders had raised the slogan “India is for Hindus Only.” They starteed propaganda against Islam and Muslims.

13.       When, where and with whom did the members of the Simla Delegation go to meet?

Ans.    On 1st October 1906, a Muslim deputation consisting of 35 representative met the Viceroy Lord Minto at Simla and presented some demands of Muslims. The Viceroy gave a patient hearing to the demands of the Muslims presented by the Simla Delegation and he promised to give athetic consideration to the demands of Muslims and assured them that the interests of the Muslims would be safeguarded.

14.       When and why was the Khilafat Movement started? Who were the leaders of the Movement?

Ans.    After the First World War, the fate of Ottoman Turkish Empire (Khilafat) was sealed. The Turkish Sultans had claimed to be the Caliphs of the Muslim World. The general impression among the Muslims was that the Western Powers were waging a war against Islam to rob it of all its powers. Muslims of South India took up courage and started “Khilafat Movement in 1919. It’s aim was to:

(i)         To save Khilafat

(ii)        To protect Holy Cities from non-Muslim control

The leaders of Khilafat Movement were:

(i)         Maulana Muhammad Ali Jauhar

(ii)        Maulana Shaukat Ali

(iii)       Maulana Abul Kalam Azad

15.       What do you know about the regional languages of Pakistan?

Ans.    Besides the national language Urdu, certain regional languages are spoken in Pakistan. These languages are spoken in a limited area, therefore, their status is of regional of provincial language. There are four porvinces in Pakistan. Each province has its own language:

(i)         Punjab            Punjabi

(ii)        Sindh              Sindhi

(iii)       N.W.F.P         Pushto

(iv)       Baluchistan    Baluchi

16.       When were the general elections for the central legislature Assembly held in India and how many seats were captured by All India Muslim League?

Ans.    The general elections for the central legislature Assembly were held in India in December. 1945. The Muslim League won 86.6% of the total Muslim seats. Out of total 102 seats in the centreal Assembly, the Muslim League won 30 seats.

17.       Write names of the member countries of the SAARC organization.

Ans.    The following are the member countries of SAARC:

(i)         India

(ii)        Pakistan        

(iii)       Bangladesh

(iv)       Sri Lanka

(v)        Nepal

(vi)       Bhutan

(vii)      Maldives

18.       When and which treaty was signed between India and Pakistan with respect to canal water dispute?

Ans.    The water dispute had its origin in the partition of Punjab. It came to light on April 1, 1948, when India cut off the flow of canal water to West Punjab in Pakistan, causing a great threat of famine and loss of crops in West Punjab.

            With the Intervention of World Bank, on September 19, 1960, an agreement was concluded between the countries which is known as “Indus Basin Treaty”. The treaty was singed by President Ayub Khan from Pakistan side and by Pandit Jauhar Lal Nehru from India in 1961. According to this agreement the Chenab, Jhelum and the Indus rivers were allocated to Pakistan adn three Eastern rivers Sutluj, Bias and Ravi were given to India.

19.       When and where as the first session of the All India Muslim League held?

Ans.    The first session of the All India Muslim League was held at Karachi on 29th and 30th December, 1907.

20.       When and who dissolved the first constituent Assembly of Pakistan.

Ans.    The first constiuent Assembly of Pakistan was dismissed by then the Governor General Ghulam Muhammad on October 24th, 1954.

21.       When and where was Allama Iqbal born?

Ans.    Allama Iqbal was born on 9th November 1877 in Sialkot.

22.       Name any two cash crops of Pakistan?

Ans.    Cash crops supply raw material to industires. Foreign exhange is also earned through export of these crops. The cash-crops of Pakistan are:

(i)         Cotton

(ii)        Sugar-Cane

23.       How many administrative divisions are there in Sindh?

Ans.    There are four administrative divisons in Sindh.

24.       Name the main industries of Pakistan.

Ans.    The main industries of Pakistan are:

(i)         Textile Industries

(ii)        Cement Industries

(iii)       Paper Industries

(iv)       Sugar Industries

(v)        Steel Industries

(vi)       Fertilizer’s Factories

25.       On what date was the Day of Deliverance observed as announced by the Quaid-e-Azam?

Ans.    When the congress ministrers, resigned in October, 1939, the Quaid-e-Azam appealed to the Muslims of India to observe a “Deliverance Day” on December 22, 1939 and expressed their relief at the termination of Congress rule which had been too hostile during the last two years. He also appealed that the Day should be observed peacefully. The Deliverance Day was observed peacefully throughout the country.

26.       When was the Zakat system introduced in Pakistan?

Ans.    The Zakat System was introduced in the country through the Zakat and Ushr Ordinance on June 20, 1980. According to this ordinance, Zakat fund would be established to collect these sorts of gifts and it was compulsory for every Sahib-e-Nisab Muslim whether male of female to pay Zakat by deducting it from his or her account in the bank.

27.       Name the four casts of Hindu Society.

Ans.    The Hindu society was divided into the following four casts:

(i)         Brahman

(ii)        Khatri

(iii)       Vaish

(iv)       Shooder

28.       Which caste is respected the most in the Hindu society?

Ans.    The Brahmans are considered the most superior in the Hindu society.

29.       What are the works given to the Khartis?

Ans.    The occupation of Khatris was to fight and defend the country.

30.       What is the occupation of Vaish?

Ans.    The people of the Vaish caste are farmers, traders, industrialists and artisans.

31.       What was the occupation of Shooder?

Ans.    The people of Shooder caste were considered the lowest of other castes. They had to serve the other castes, i.e. they were slaved.

32.       How did Urdu language came into being?

Ans.    The Mughal army consisted of people belonging to different communities of India and speaking different langauges. By intermingling of these people, a new language by the nameof Urdu came into existance.

33.       Name the Sufis who worked for the spread of Islam in South Asia.

Ans.    The sufis and saints who worked for the spreading of Islam in South Asia are:

(i)         Hazrat Data Ganj Baksh

(ii)        Khawaja Moinuddin Chisti

(iii)       Hazrat Mujaddid Alf Sani

(iv)       Hazrat Lal Shahbaz Qalander

(v)        Hazrat Bahauddin Zakaria

34.       What do you mean by “Ideology of Pakistan.”

Ans.    Pakistan came into existence of the basis of one ideology and this ideology refers that Islam is the religion of all the Muslims and this Islamic ideology is the Idology of Pakistan.

35.       Which province did not have any constitution during the British rule?

Ans.    The British had made North West Frontier Province as “Non-Constitutional Land.”

36.       When did partition of Bengal take place and who benefited from it? When and hod did the annulment of partition took place?

Ans.    The partitionof Bengal took place in 1905 and this was the first right step taken by the British towards the interests of Muslims, but the narrow-minded Hindus could not bear this and due to their opposition the annulment of partition took place in 1911.

37.       Why did the Muslims not accept the Nehru Report?

Ans.    In the Nehru Report, the Hindus did no respect the rights and interesets of Muslims and not fulfilled the promises made by them. Therefore, the Muslims did not accept the Nehru Report.

38.       Why did Quaid-e-Azam presented his fourteen points?

Ans.    Quaid-e-Azam presented his fourteen points in reply to the Nehru Report.

39.       Why did the round table conference failed?

Ans.    The Round Table Conference failed due to the narrow-mindedness and negative attitute of the Hindus.

40.       Write down the points of Indian Independence Act of 1947.

Ans.    The important points of Indian Independence Act are:

            (i)         The legislative supremacy of the two Dominions.

            (ii)        The legislatures of the two Dominions were given full powers to make laws having extra-territorial jurisdication.

            (iii)       The Brigish Government was to have no control over the affairs of the Dominions, provinces or any part of the Dominions after 15th August, 1947.

41.       What were the important points of 3rd June Plan?

Ans.    The important points of 3rd June Plan are as follows:

            (i)         India was to be divided into Hindustan and Pakistan.

            (ii)        Pakistan was to comprise the Muslim majority areas with a right to secede from the rest of India.

            (iii)       The Muslims majority areas would be demarcated by a Joint Boundary Commission.

            (iv)       Bengal would be partitioned into Muslim and Hindu majority areas.

42.       Which party formed the Government of Britain when the sub-continent was partitioned?

Ans.    The Labour Party ruled the Government of Britain when India was partitioned.

43.       Write the name of some Muslim Leaders who worked during the Pakistan Movements.

Ans.    (i)         Sir Syed Ahmed Khan

            (ii)        Nawab Salim Ullah

            (iii)       Nawab Mohsin-ul-Mulk

            (iv)       Nawab Waqar-ul-Mulk

            (v)        Sir Agha Khan

            (vi)       Allama Iqbal

            (vii)      Quaid-e-Azam

44.       During the World War II, what promise did the British Government made towards the people of sub-continent?

Ans.    The British Government promised the people of sub-continent that India will be partitioned after the end of the Second World War.

45.       How many resolutions did the U.N. passed regarding Kashmir Problem?

Ans.    The Security Council of United Nations passed two resolutions on 17th August, 1948 and 5th January, 1949.

46.       What did Quaid-e-Azam said about Radcliff Commission?

Ans.    The Quaid-e-Azam remarked about Radcliff Commisssion or Radcliff Award:

“The award was a parting kick of the British Government.”

47.       What was the percentage of Muslims in Jammu and Kashmir according to the census of 1941?

Ans.    According to the census of 1941, the Muslim population in Kashmir was 96% and in Jammu, it was 70%

48.       What do you known about Muhammad Ali Bogra Formula?

Ans.    In the period of third Prime Minister, Mr. Muhammad Ali Bogra, great efforts were made for the preparation of the constitution. In the light of the recommendations of the committee he was able to prepare a draft bill of the constitution which is known as “Muhammad Ali Bogra’s Formula.” In this formula, it was suggested to give equal representation to East and West Pakistan.

49.       When was the Objective Resolution passed?

Ans.    The Objective Resolution was passed on 12th March, 1949 in the Constituent Assembly.

50.       Which event took place in the history of constitution making of Pakistan 1955?

Ans.    It was hoped that after Muhammad Ali Bogra Formula, a constitution would be made in the country but in 1954, the Governor General dismissed the Constituent Assembly and in 1955, a new constituent Assembly was elected which started the work of constitution making.

51.       How long did the 1956 constitution last?

Ans.    The constitution of 1956 lasted for only two and a half years. On 7th October, 1958, the army took over the government.

52.       According to the constitution of 1962, name the council that was established to point out the non-Islamic things.

Ans.    The council which was established to point out the non-Islamic things is known as “Islamic Ideology Council.”

53.       How long did the constitution of 1962 last?

Ans.    This constitution lasted for 7 years. On 25th March, 1969, Ayub Khan resigned and gave teh power to the army. General Yahya Khan dismissed the 1962 constitution and enforceed Martial Law in the country.

54.       When was the legal frame work Order issued?

Ans.    The legal frame work order was issued on March 30th, 1970. The said or4der contained the fundamental principles of the constitution to be framed by the elected assembly as well as the number of seats in National and Provincial Assembly for the General Elections to be held.

55.       When were the Shariat Courts formed and where is its head office?

Ans.    Shariat Courts were established in 1979 and its head office is at Islamabad.

56.       When was the interest-free banking system introduced in the country?

Ans.    On 1st January, 1981, an interest-free banking system was introduced in the country. According to this system, the account holder was made a partner with the bak in its profit or loss by shring it according to his investment in the bank.

57.       Under what circumstances did General Zia-ul-Haq took control of power on 5th July 1977.

Ans.    The elections held in the country were not fair. The people started the Nizam-e-Mustafa Movement. The government held discussion but no results were obtained. As a result, the army on 5th July 1977 took control of the power.

58.       Give the location of Pakistan.

Ans.    Pakistan is geographically located between 23.45 to 36.45 North Latitude and about 61 to 75.5 East longitude in South Asia. The country is surrounded by Bharat in East, Afghanistan in the North West, Iran in the West and the Arabian Sea in the South.

59.       How much is the area of Pakistan.

Ans.    The total area of Pakistan is 796096 square kilometers.

60.       What does the word “Doab” mean?

Ans.    The land or space between two rivers is known as “Doab.”

61.       Give a brief account of the seasons in Pakistan.

Ans.    There are four seasons in Pakistan.

            (i)         Summer – From May till September

            (ii)        Winter – From November till February

            (iii)       Spring – The season of March and April

            (iv)       Autumn – Spetember and October

62.       Write down the names of some important departments of Governmetn of Pakistan.

Ans.    The important departments of Government of Pakistan are as follows:

            (i)         Foreign Office

            (ii)        Defence Department

            (iii)       Interior Ministry

            (iv)       Finance Department

            (v)        Education Department

            (vi)       Health Department

            (vii)      Communication Department

63.       How does the Government control the affairs of F.A.T.A. (Federally Administered Tribal Areas) ?

Ans.    The Federa Government through its appointed agent keeps in touch with the leaders of tribal areas and controls the system of these areas. The shol are comes under the control of Jirga. This Jirga is a council comprising of the religious and experienced people of these tribes.

64.       What do you mean by culture?

Ans.    Culture is the history of the society and reflects its social past. Culture means behaviour peculiar to its human beings. Culture consists of languages, literature, ideas, beliefs, customs, habits, codes, dress, diet, art, moral, institution, laws, etc.

65.       From which areas did civilized life begin?

Ans.    Human civilization started from those areas where water, air and other geographicsl conditions were in much condition for life. Therefore, fertile valley of rivers include Dajla Dafrat (Iraq), Valley of Nite (Egypt) and Indus Valley (Pakistan). The evolution of population started from these areas and civilised life began.

66.       The land of Pakistan is famous of which civilizations?

Ans.    The land of Pakistan is proud to have the birth fo the historical civilization of the valley of Indus. This civilization was at its peak about four or five thousand years ago.

67.       Which land do you mean by Indus Valley?

Ans.    Indus Valley means those areas which are situated near the River Indus and it’s neighbouring Rivers. It’s present name is Pakistan.

68.       What do you mean by Gandhara Art?

Ans.    The areas of Pubjab and N.W.F.P. which at present situated near Rawalpindi and Peshawar were in the old days given the name of Gandhara Civilization. About two and half thousand years ago, this civilization was at its peak whose art and culture especially art of painting and stone carving are famous.

69.       Write down the names of certain important buildings of Muslim Era.

Ans.    (i)         The Fort of Agra

            (ii)        Taj Mahal, Agra

            (iii)       Shahi Qila, Dehli

            (iv)       The Tomb of Jehangir, Lahore

            (v)        Badshahi Mosjid, Lahore

            (vi)       Masjid Wazir Khan, Lahore

            (vii)      Jamai Masjid, Thatta

70.       What do you mean by imperialist system?

Ans.    The Britishers brought an imperialist system. The imperialist system means that local cultural and social agencies should be so bound by a political structure that they loose ther identification.

71.       When did the Muslims invade South Asia?

Ans.    Muslims invaded South Asia in 712 A.D. when Muhammad Bin Qasim defeated the army of Raja Dahir and established an Islamic Welfare State.

72.       Which artists did Humayun brought back from Iran?

Ans.    Humayan brought back two artist Mir Syed Ali Tabrezi and Khawaja Abdul Samad from Iran.

73.       Which type of painting flourished during the era of Jehangir?

Ans.    Jehangir had great interest in the art of painting. He claimed that he can identify a painter by seeing his paintings. In this era, this art was at its peak. Beautiful pictures of flowers. plants, animals, birds and natural scenes were made. The pictures of war fighting are magnificient examples of realistic art.

74.       Who was the first musician of the Muslim era?

Ans.    Amir Khusro was the first musician of the Muslim era. He invented many rags in music.

75.       What did the extremist Hindu Movements wanted to do against the Muslims?

Ans.    Hindu extremist Movement such as Shoodhi, Shungthan and Arya Samaj wanted to convert Muslims to Hundus and wanted diminish the separate identity and culture of the Muslims so that the Muslims could leave India.

76.       What message did the Allama Iqbal gave to the Muslims of the sub-continent?

Ans.    Allama Iqbal gave the message to the Muslims of India that they should develop the feeling of Islamic brotherhood and Jihad so that they could become independent.

77.       What did Quaid-e-Azam said about the objective for the creation for Pakistan?

Ans.    Quaid-e-Azam described the main objective of the creation of Pakistan in the following words:

” We have not demanded Pakistan only to get a piece of land, but our aim was to get a laboratory where we could practise the principles of Islam.”

78.       Pakistani culture is a mixed culture. Comment.

Ans.    Pakistani culture is a mixed culture. There is still some impact of foreign traditions in our society. We have adopted Western Music and their style of living. Although majority of the people are Muslims, there is a mixed culture of Hindus, Britishers and Muslims.

79.       The basis of Pakistani culture is on Islam. Comment.

Ans.    Pakistan was established so that the Muslims could lead their lives according to the teachings and principles of Islam. Pakistani culture is predominantly an Islamic culture. Pakistan inspite of the differences of religion, language and customs commonly follow the religion of Islam.

80.       What are the Pakistani arts?

Ans.    Pakistani are include the following:

            (i)         Stone Carving

            (ii)        Carpet Making

            (iii)       Embriodery

81.       How many languages are spoken in Pakistan?

Ans.    In Pakistan, about 30 small and big languages are spoken. These include Urdu, Sindhi, Pushto, Punjabi, Baluchi, Kashmiri and Brahvi.

82.       What were the different names of Urdu in its different periods?

Ans.    In the beginning Urdu was given the name Hindavi, Hindi and Hindustani. Later on, it was given the name Urdu-e-Moalla and Rekhta. And now it is given the name Urdu.

83.       When did Pushto language begin?

Ans.    Pushto is the language of N.W.F.P. The people speaking these languages are called Pukhtoon or Pushtoon. This language started about 5000 years in Afghanistan. Bakhtar or Bakht. Due to this it was given the name Bakhto which later became Pukhto or Pushto.

84.       Whom began Sindhi language in Arabic script?

Ans.    Abul-Hasan Sindhi began Sindhi Language in Arabic script.

85.       Which things are distinct in Punjabi literature?

Ans.    Folk tales are very popular in Punjabi literature. The poets gave thses tales into poetic forms. These tales include romances like Hir Ranjha, Sasshi Panhu and Sohni Mahiwal.

86.       Write down the names of famous Balochi tales?

Ans.    The famous tales of Balochi language are:

            (i)         Chakar Khan

            (ii)        Hamal Rando – Hanaz

            (iii)       Berang-o-Grahan

            (iv)       Nazshah Hured Dahanni

87.       Name three classical poets of Urdu.

Ans.    The classical poets of Urdu are:

            (i)         Mir Taqi Mir

            (ii)        Mirza Ghalib

            (iii)       Mir Dard

88.       Who is considered as the first poet of Pushto?

Ans.    Amir Krore is considered the first poet of Pushto.

89.       Which languages influence Sindhi Language?

Ans.    Sindhi language is influenced by Darawdi, Sanskrit, Greek, Turkish, Pushto and other languages.

90.       ‘Shah-Jo-Risalo’ is the poetic collection of which poet?

Ans.    Shah-jo-Risalo is the poetic collection of famous Sindhi poet Shah Abdul Latif Bhitai.

91.       Which civilization does Punjabi language has a link?

Ans.    Punjabi has its links with Hadmai or Draudi civilizations.

92.       Name the different styles of speech of Punjabi.

Ans.    The different styles of speech of Punjabi language are Mulsani, Saraiki, Shahpure, Potohari, etc.

93.       Name three classical poets of Punjabi.

Ans.    Three classical poets of Punjabi are:

            (i)         Shah Hussain

            (ii)        Bulleh Shah

            (iii)       Sultan Bahu

94.       Who wrote Hir Ranjha?

Ans.    Hir Ranjha was written by Waris Shah

95.       Which is the famous book of Hashim Shah?

Ans.    The famous tale of Hashim Shah is Sassi Panhu.

96.       Which language does Baluchi link to?

Ans.    Baluchi languages has its link with Aryan Languages.

97.       Write down the different style of speeches of Baluchi.

Ans.    The two styles of speeches of Baluchi are:

            (i)         Mehrani

            (ii)        Sulemani

98.       Name the ascents of Kashmiri.

Ans.    Kashmiri has many ascents. These are Salmani, Hindki, Gandro and Gami but Gandro leads all the ascents.

99.       Write down the salient features of the foreign policy of Pakistan.

Ans.    The following are fundamental principles of Pakistan’s foreign policy.

            (i)         Protection of freedom and sovereignity.

            (ii)        Close relations with Muslim countries.

            (iii)       Keeping away from big power politics.

            (iv)       Support for self-determination

            (v)        Implementation of United Nations Charter

            (vi)       Promotion of peace and friendship

            (vii)      Non-Alignment

100.     Pakistan is the member of how many international organisations?

Ans.    Pakistan is the active member of the following internation organisations:

            (i)         United Nations Organisation (U.N.O.)

            (ii)        Non-Aligned Movement (N.A.M.)

            (iii)       Organization of Islamic Conference (O.I.C.)

            (iv)       Economic Cooperation Organization (E.C.O.)

101.     When was the foundation of United Nations laid?

Ans.    The foundation of United Nations (U.N.O.) was laid on 24th October, 1945.

102.     Name the organs of U.N.O.

Ans.    The organs of U.N.O. are:

            (i)         General Assembly

            (ii)        Security Council

            (iii)       Economic and Social Council

            (iv)       Trustee-Ship Council

            (v)        Secretariat

            (vi)       Internationl Court of Justice

103.     Name the agencies of U.N.

Ans.    There are several specialized bodies which are asssociated with the work of the United Nations. The most specialized bodies are:

            (i)         UNICEF – United Nations Internation Childeren Emergency Fund.

            (ii)        UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation.

            (iii)       FAO – Food and Agricultural Organisation

            (iv)       WHO – World Health Organisation

            (v)        ILO – International Labour Organisation

            (vi)       WB – World Bank

104.     What is the objective of Non-Aligned Movement?

Ans.    The main objective of Non-Aligned Movement was not to join any of the big powers and to keep away from big power politics.

105.     When was the foundation of R.C.D. laid?

Ans.    In July 1964, Iran, Pakistan and Turky with mutual understanding laid the foundation of R.C.D. (Regional Cooperation of Development). Now, its new name is Economic Cooperation Organization (E.C.O.).

 

10th Class Pak-Studies Important Questions

Categories
POSTS BY DATE
February 2013
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728